انواع ساختار بافت در فرآیند تولید فرش دستباف - قالیشویی چهلسی

انواع ساختار بافت در فرآیند تولید فرش دستباف


انواع ساختار بافت در فرآیند تولید فرش دستبافت

در این مقاله می‌خواهیم در مورد انواع ساختار بافت فرش دستبافت در فرآیند تولید فرش اصیل ایرانی صحبت کنیم. فرش دستباف اصیل ایرانی ارزش فوق‌العاده بالایی دارد و یکی از مهم‌ترین علل آن، مراحل پیچیده، زمان‌بر و دشواری است که باید طی شود تا یک فرش دستباف ارزنده بافته شود. انواع ساختار بافت فرش دستبافت را می‌توان به ۵ مرحله مجزا تقسیم کرد. برای بافتن فرشی مستحکم با نقش و نگاره‌های دقیق و زیبا، باید این ۵ مرحله را به‌خوبی درک کرده و بر روی فرش پیاده کنیم. این کار مهارت و تجربه بالایی را می‌طلبد. برای آشنایی بیشتر با انواع ساختار بافت فرش دستبافت در ادامه با ما همراه باشید.

انواع ساختار بافت فرش دستبافت در فرایند تولید فرش

انواع ساختار بافت فرش دستبافت را می‌توان در ۵ مرحله زیر خلاصه کرد:

مرحله اول؛ اساسی‌ترین مرحله فرش تحت عنوان تاروپود (مهم‌ترین مسئله در ساختار فرش و شالوده ساختاری آن)

اولین و مهم‌ترین مسئله در مورد هر فرشی، فارغ از دستباف یا ماشینی بودن آن، تاروپود فرش است. همان‌گونه که احتمالاً می‌دانید، تار به نخ‌هایی از فرش گفته می‌شود که از بالا تا پایین دار قالی بسته می‌شوند و پود نیز به نخ‌هایی اشاره دارد که در راستای عمودی از سمت چپ به راست دار کشیده شده‌اند. پود فرش به‌صورت یکی در میان از زیر و روی تارها عبور داده می‌شوند تا به‌خوبی در هم چفت شده و تنیده شوند.

قالیشویی چلسی متخصص شستشوی انواع فرش

کارخانه قالیشویی چلسی کرج عضو رسمی اتحادیه قالیشویان و فرش فروشان کرج، دارای کارخانه ای مجهز با ماشین آلات تمام اتوماتیک آماده ارائه با کیفیت ترین خدمات شستشوی فرش در سراسر کرج.

مرحله دوم فرآیند؛ گره قالی (مکمل ساختار اولیه فرش)

گره‌ها را می‌توان در کنار تاروپود، بعد سوم اساسی فرش تلقی کرد که ارتفاع ساختار فرش دستباف را مشخص می‌کنند. این گره‌ها که از سطح فرش بیرون می‌زنند، تاروپود را به هم گره‌زده و در انتها به‌وسیله یک چاقوی تیز و مخصوص بریده می‌شوند.

مرحله سوم فرآیند؛ دستگاه یا دار قالی (شکل ساختاری فرش)

دستگاه یا دار قالی در حکم چهارچوب قالی است که ابعاد و زوایا را مشخص می‌کند. دار قالی می‌تواند چوبی یا فلزی باشد؛ اما گونه رایج آن یک چهارچوب چوبی مستطیلی (عمودی یا افقی) است که تا و پود فرش را محکم نگه می‌دارد تا به هم بافته شوند.

مرحله چهارم؛ رج فرش

رج یک اصطلاح قالیبافی است. رج در واقع به تعداد و تراکم گره‌های ردیف طولی فرش اطلاق می‌شود که تعداد آن با توجه به مهارت، دلخواه بافنده و درخواست مشتری می‌تواند متفاوت باشد. رج فرش دستباف را می‌توان معادل با تراکم فرش ماشینی در نظر گرفت. هر چه تعداد رج فرش بالاتر باشد، فرش مرغوب‌تر بوده و از قیمت بالاتری نیز برخوردار خواهد بود.

انواع ساختار بافت در فرآیند تولید فرش دستباف - قالیشویی چهلسی

مرحله پنجم و نهایی؛ شیرازه فرش

به حاشیه‌های طولی فرش شیرازه گفته می‌شود. شیرازه فرش کاملاً مشخص است، چرا که به‌صورت دوختی ضخیم کناره فرش را به هم متصل می‌کند و به‌وسیله سوزن‌های مخصوصی نیز بافته می‌شود. شیرازه فرش نیز یکی از انواع ساختار بافت فرش دستبافت محسوب می‌شود که از اهمیت بالایی در استحکام و زیبایی نهایی فرش برخوردار است.

سخن پایانی

اکنون که با انواع ساختار بافت فرش دستبافت آشنا شده‌ایم، بهتر می‌توانیم درک که بافتن یک فرش دستبافت اصیل ایرانی تا چه اندازه دشوار و زمان‌بر بوده و دلیل ارزش بالای فرش دستبافت ایرانی چیست.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *