نقش رنگ های سنتی و صنعتی در فرش - قالیشویی چلسی

نقش رنگ های سنتی و صنعتی در فرش


نقش رنگ های سنتی و صنعتی در فرش

اصلی‌ترین عامل در یک فرش، قالی، قالیچه و… که باعث جذب مخاطب می‌شود، رنگ آن است. از زمان پیدایش هنر فرش‌ یا قالی بافی منابع متعددی از جمله گیاهان، حیوانات، منابع معدنی، رنگ‌های شیمیایی و صنعتی برای رنگ کردن فرش‌ها مورد استفاده قرار گرفته‌اند.رنگ کردن فرش‌ها یا استفاده از الیاف رنگی در فرآیند فرش‌‌بافی دارای تاریخچه‌ و سابقه‌ای طولانی است. در واقع انتخاب یک رنگ برای یک رج از فرش برای ترسیم یک طرح ریشه در افسانه‌های‌ کهن از زمان پیدایش فرش‌بافی و حتی قدیم‌تر یعنی دوران رنگ کردن الیاف مانند نخ، پارچه و… دارد.

عمدتاً رنگ‌هایی که برای فرش‌بافی کاربرد دارد به دو دسته سنتی و صنعتی تقسیم می‌شود، که هر کدام به‌ نوبه خود در ماندگاری این هنر دستی تأثیرگذار هستند.فارغ از رنگ های سنتی و صنعتی در فرش، رنگ نقش بسزایی در نقشه بافت دارد. هنرمند از طریق رنگ‌ها است که می‌تواند گل‌ها یا لچک ترنج‌ها را به‌خوبی نمایان سازد و همچنین در جداسازی‌ حاشیه‌ها با استفاده از رنگ‌بندی هنر بافنده و طراح را به تصویر بکشد.

قالیشویی چلسی متخصص شستشوی انواع فرش

کارخانه قالیشویی چلسی کرج عضو رسمی اتحادیه قالیشویان و فرش فروشان کرج، دارای کارخانه ای مجهز با ماشین آلات تمام اتوماتیک آماده ارائه با کیفیت ترین خدمات شستشوی فرش در سراسر کرج.

نقش رنگ های سنتی در فرش

روش سنتی رنگرزی الیاف شامل دو مرحله است ابتدا تولید الیاف و سپس افزودن رنگ به آن. برای رنگ کردن الیاف به روش سنتی عمدتاً از برخی مواد گیاهی یا برخی حشرات استفاده می‌شود. بارزترین نقش رنگ های سنتی در فرش ایجاد شفافیت، کیفیت همچنین ماندگاری آن می‌توان دانست. با این‌حال به‌دلیل این‌که فرآیند تولید رنگ‌های سنتی به‌ویژه با ریشه حیوانی بسیار سخت و هزینه‌بر است در نتیجه باعث می‌شود تا فرشی که از این روش تولید شده قیمتی گران‌تر نسبت به فرش‌ با رنگ صنعتی داشته باشد.

علاوه بر این‌ بافندگان فرش، قالی و غیره به‌دلیل سال‌ها تبحر و تجربه از رنگ‌های سنتی به‌عنوان امضاء کارشان یا تأکید بر یک طرح خاص نیز استفاده می‌کردند. به‌عنوان مثال استفاده از رنگ بنفش در قالی یا قالیچه نمادی از ثروت و طبقات بالادست بود. زیرا تهیه رنگ بنفش یا ارغوانی با ریشه رنگ حیوانی بسیار گران تمام می‌شد.

نقش رنگ های سنتی و صنعتی در فرش - قالیشویی چلسی

تاثیر رنگ های صنعتی در فرش

تولید رنگ‌ های صنعتی تحول عظیمی در چرخه رنگ‌آمیزی و هنرهای مختلف در جهان پدید آورد. پیدایش رنگ‌‌های صنعتی را می‌توان به اوایل قرن ۱۸ دانست که عمدتاً فقط در دسترس افراد ثروتمند و هنرمندان خاص بود، اما با شروع قرن نوزدهم تولید رنگ‌های صنعتی و استفاده از آن در اختیار بیشتر هنرمندان قرار گرفت. استفاده از رنگ‌های جوهری و صنعتی در هنر فرش‌بافی ایران نیز در دوران قاجار رونق گرفت. اگرچه این رنگ‌ها مانند رنگ‌های سنتی شفافیت و دوام بالایی ندارند، اما به‌دلیل این‌که فرآیند تولیدشان نسبت به رنگ‌های سنتی بسیار آسان‌تر بود، در قیمت نهایی فرش نیز تأثیر گذاشت.

یکی از تاثیراتی که رنگ های صنعتی در فرش ایجاد کرد تنوع بالا در رنگرزی الیاف است. به‌همین خاطر بافندگان فرش و قالی با توجه به منطقه و اصالت فرش می‌توانند از رنگ‌های خاص استفاده کنند. همچنین تنوع رنگ‌ها باعث می‌شود تا اجرای هرگونه طرحی روی فرش به‌راحتی و با تنوع گسترده انجام شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *