رنگ و نقطه گذاری لچک و تنرج در نقشه فرش - قالیشویی چلسی

رنگ و نقطه گذاری لچک و تنرج در نقشه فرش -


طرح لچک و ترنج از طرح‌های اصیل در فرش سنتی ایرانی است. با توجه به پیشینه تاریخی این هنر به‌نظر می‌رسد این بخش از نقشه فرش کلاسیک برگرفته از نمای مناظر طبیعی و نقوش گلستان و طرح‌های باغی بوده که توسط اشکال هندسی به طرح فرش تبدیل شده است. گروهی نیز آن را برگرفته از نقوش جلد کتب نفیس از جمله قرآن می‌دانند.

 

به هر شکل با رعایت اصول طراحی، این طرح برگرفته از مکتب شاه عباسی به فرش ایرانی راه یافته و در طراحی فرش مناطق مختلف ایران خوش درخشیده است.در نوشتار پیش رو ضمن معرفی طرح لچک و ترنج به بررسی بخش‌های مختلف آن پرداخته و از ماهیت این شیوه طراحی با شما سخن می‌گوییم.با ما همراه بمانید.

طرح لچک و ترنج و رنگ و نقطه نمودن آن در نقشه فرش!

لچک در واژه فارسی به‌معنای گوشه است و به یک چهارم از طرح اصلی فرش گفته می‌شود. ترنج نیز از نظر لغوی به نام نوعی میوه از شاخه مرکبات با نام بالنگ اطلاق می‌شود و این وجه تسمیه به‌دلیل شباهت خطوط به‌کار رفته در این طرح انجام گرفته است.

طرح لچک در گوشه قالی واقع شده و در صورت همراه شدن با نقش ترنج به نام طرح لچک و ترنج خوانده می‌شود. به‌کارگیری خطوط و نقوش مرسوم در طرح لچک و ترنج با تنوع رنگی، به خلق آثار بی‌نظیری در بافت فرش ایرانی منجر شده که از شهرت و محبوبیت جهانی نیز برخوردارند.

قالیشویی چلسی متخصص شستشوی انواع فرش

کارخانه قالیشویی چلسی کرج عضو رسمی اتحادیه قالیشویان و فرش فروشان کرج، دارای کارخانه ای مجهز با ماشین آلات تمام اتوماتیک آماده ارائه با کیفیت ترین خدمات شستشوی فرش در سراسر کرج.

طرح لچک و ترنج شامل چه بخش‌هایی است؟

در هر نقش طرح لچک و ترنج این ۶ بخش به طور واضح قابل تشخیص است:

  •  لبه فرش به شکل ساده باف یا ساده باف با پاناسمی زنجیره‌ای
  • حاشیه باریک
  • حاشیه پهن
  •  بخش لچک یا گوشه
  •  بخش تکمیلی یا ترنج
  •  گل لچک و گل ترنج

البته باید در نظر داشت که اسامی هر یک از این بخش‌ها در گویش‌های مختلف و در طول زمان تاحدی تغییر یافته و از اصطلاحات گوناگونی برای بیان آنها استفاده شده است.برای مثال در ایام قدیم از ترنج با نام‌های شمسه، مدالیون، سرو یا خورشید نیز یاد می‌شده است. به علاوه فاکتورهای دیگری نظیر حاشیه‌های پهن و یاریک فرش نیز در بیان قالی‌بافان به‌عنوان ارکان یک کار هنری به‌شمار آمده و بیانگر مراحل و سبک انجام کار نیز هستند.

به این ترتیب می‌توان از نقش مهم هر یک از این بخش‌ها در بافت اصیل فرش ایرانی نیز پرده برداشت.در چند دهه اخیر با طراحی‌های نوین و ابداعی، تغییراتی در ساختار تکراری طرح لچک و ترنج رخ داده و به شیوه بافت فرش ایرانی افزوده شده است.

رنگ و نقطه گذاری لچک و تنرج در نقشه فرش - قالیشویی چلسی

سخن آخر

طراحی فرش ایرانی از عناصری زیبا و کهن تشکیل یافته و در مواردی طی قرن‌ها تکرار شده است. طرح لچک و ترنج یکی از این موارد است که در طراحی فرش به آن برمی‌خوریم و نشانه‌های اصالت و قدمت را از آن دریافت می‌کنیم.

با تشریح اجزای این نوع طراحی، به نمادهای به‌کار رفته و اصالت و ریشه‌ای بودن آنها پی برده و زیبایی به کار رفته در آن را به خوبی درک می‌کنیم.پیشنهاد آخر ما برای علاقمندان به هنر اصیل طراحی فرش، بالا بردن سطح آگاهی و اطلاعات در این فیلد کاری با مراجعه به سایت‌های معتبر و فعال در این زمینه است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *