اصولا هر عاملی که بتواند الیاف داخلی فرش (تارو پود) را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به سست شدن و از هم پاشیده شدن بافت شود را پوسیدگی فرش می نامند. بیان این نکته مهم است که پاره شدن فرش با پوسیدگی فرش کاملا متفاوت است اما پوسیدگی فرش می تواند منجر به پارگی شود که برای ترمیم آن، رفوگری فرش می باشد.
دلایل پوسیدگی فرش
به طور کلی می توان موارد پوسیدگی فرش را موارد ذیل دانست
- نشستن یا شستن بیش از حد فرش در فواصل زمانی غیرمعمول آن
- عدم مراقبت های ویژه از فرش توسط صاحب آن
- جا به جا نکردن مکان فرش در خانه یا محیط استفاده در بازه زمانی طولانی
- گرما و وجود رطوبت زیاد در محیط و زیر فرش
- نم داشتن کاشی و سرامیک یا سطح زیر فرش
- قرار گرفتن فرش زیر نور مستقیم آفتاب به مدت طولانی
- شستشوی فرش در منزل (در منزل آب گیری و خاک گیری انجام نمی شود که همین دلیل باعث رشد کپک و باکتری در فرش می شود)
- ریختن مواد شیمیایی با خاصیت قلیایی یا بازی بر روی فرش
قالیشویی چلسی متخصص شستشوی انواع فرش
کارخانه قالیشویی چلسی کرج عضو رسمی اتحادیه قالیشویان و فرش فروشان کرج، دارای کارخانه ای مجهز با ماشین آلات تمام اتوماتیک آماده ارائه با کیفیت ترین خدمات شستشوی فرش در سراسر کرج.
ترمیم پوسیدگی فرش
اگر فرش در اثر بودن در جای مرطوب پوشیده شده باشد (مشخصه آن این است که اگر فرش را با دست تا بزنیم، صدای شکستن چله ها و پاره شدن آن ها کاملا به گوش می رسد)، باید قبل از قالیشویی ترمیم شود و ترمیم پوسیدگی فرش به این صورت است که باید به وسیله سوزن کوتاه و نخ ابریشم تاب داده شده، تمام قسمت های پوسیده را دوخته و ضمن کار باید چله های خراب قبلی حتما با درفش بیرون کشیده شوند و در جا هایی که فرش کاملا پاره شده باید دید:
اگر پود آن قسمت پاره شده بود، با قیچی کاملا چیده شود.
اگر دو پود سالم بود باید یک پود روی سوزن و یک پود آن زیر سوزن قرار بگیرد. سپس تا آخر به این ترتیب می دوزیم. در هنگام برگشت (چون ترمیم پوسیدگی باید کاملا تا آخر محل پوسیدگی دوخته شده و به قسمت سالم ریشه ها برسد)، اگر به قسمت سر ریشه برخورد کردیم، نباید قسمت های انتهای ریشه را با درفش بیرون بکشیم چون اگر این کار را بکنیم، رج ها به هم خورده و در ضمن، هنگام برگشت نیز باید یک تکه نخ به حلقه ای که ایجاد شده و می خواهیم به رج دیگر برویم بسته تا رج ها فراموش نشوند و این تکه نخ ها را در آخر کار بیرون بکشیم.
اگر وسط فرش بودیم، برای برگشت کافی است از همان محل رفت سوزن را وارد ردیف بعدی گره ها بکنیم و ردیف بعدی گره ها را بدوزیم. بعد از انجام این کار ما می توانیم قسمت پارگی پوسیدگی را که احتمالا وجود دارد، توسط غلبیره (ترمیم) اصلاح کنیم.
در تمام کار های دوخت، چه پارچه باشد و چه پوسیدگی و چه ترمیم، سعی کنیم که ریشه های قبلی فرش را بیرون کشیده و فقط ریشه جدید را تا حد سه رج همراه با ریشه قدیم در فرش وارد کنیم.
بدون دیدگاه